Assalamualaikum...
selamat malam sume.. mlm ni xnak cite pnjg lebar sgt.. sbb dah ngantuk... mate dh lebam kes x cukup tido... hadirah selsema, batuk... alhamdulillah x melarat... cume kne pantau sebaiknye... semoga cepat2 sembuh nur hadirah syg.. Amin. skrg mmg musim snow cheese cake/ kek keju meleleh kann... kalau bukak fb fuhlamak byk giler kwn2 update psl kek ni... ternganga mulut duk tgk.. tgk gmbr saje x boleh jadii.. kne try buat jgk.. baru tahu caner rase die..
o.k lah, utk peringatan korg nak buat kek ni gune keju brand ni taw.. Anchor 'HIMELT' sesuai sgt utk topping kek cm gini..
o.k meh tgk resepi kat bwh ni... =)
JEMPUT LIKE PAGE HUSNA YEE.. TERIMA KASIH =)
RESEPI SHOW CHEESE CAKE / KEK KEJU MELELEH
BAHAN-BAHAN :
UNTUK KEK
-100 g tepung hongkong (husna guna tepung gandum)*
-60 g tepung jagung*
-1 sudu kecil baking powder*
-1 sudu besar ovalette
-100 g gula kastor
-4 biji telur (husna guna telur gred A)
-2 biji kuning telur
-50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
-75 g mentega cair
-sedikit esen vanilla
antara bahan-bahan utk kek.. telur tu jgn lupa cuci bersih-bersih sblm guna taw =) |
CARA :
1.ayakkan dahulu bahan yg bertanda *.
2.campur semua bahan di atas kecuali mentega cair. pukul high speed sampai gebu baru masukkan mentega cair.
3.sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dengan sedikit butter.
4.bakar dalam oven pada suhu 150C selama 45minit. guna api atas dan bawah.
sebelum dibakar |
selepas dibakar.. |
UNTUK KRIM
-250 g cream cheese
-120 g susu pekat manis
- 50 ml UHT whipping cream
(satukan ketiga bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)
update : 15/11/2013
HARGA : RM75.00 (BAKERY)
HUSNA BELI YG DH SIAP DIPOTONG/DITIMBANG DALAM RM12.
UNTUK TOPPING
-1 buku HIMELT CHEESE dalam 250g (sesuai untuk snow cheese cake, roti, sandwich, burger dan pelbagai kegunaan kerana ianya adalah 'HEAT STABLE CHEESE')
(parut.. dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan)
CARA PENYEDIAAN :
1.kek yg dimasak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi kepada 2 bahagian, husna bahagikan kepada 2 bahagian guna benang.
2.sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
3.sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
4.akhir sekali, taburkan HIMELT CHEESE yg telah diparut tadi keseluruh kek sebagai topping.
5.sebelum di makan.. masukkan dalam peti ais dulu yee.. dalam 1-2 jam. lepas tu baru potong.
setelah dipotong... |
hasilnye.. kek sgt2 lembut |
Husna if kukus blh...
ReplyDeleteX sure la yana.. x pernah kukus. If kukus mgkin kek akn jd lembab.. x sedap.
DeleteBleh je kukus. Sx buat jadi je... memg t'baik lah.
DeleteSedap je kukus 🥰
DeleteAwak, Brp saiz acuan tu?
ReplyDeleteFarina... sy guna loyang saiz 9 inci..
Deletebule x kukus?
ReplyDeleteX pernah try kaedah kukus... if nk cuba, boleh.. x salah..
DeleteBleh je kukus. Sy da penah buat da.
Deleteserius nampak sedap sgt kek ni..meltingggggggggg...
ReplyDeleteTq ana =)
DeleteAlam..mcm best je..nk tnye,klu x guna ovalette boleh x?
ReplyDeleteMmg best n sedaap sgt... ovalette mmg kne gune.. utk buat kek tu jd lembut mcm kek span.. =)
DeleteOvalette tu ape eh? Cuba cr td kt tesco xjumpe ; (
ReplyDeleteOvalette merupakan penstabil yg digunakan untuk membuat kek span dan kek-kek yg menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek..ovalette berwarna oren.. ad dijual di bakery/ pasaraya.
Deleteagak2 brapa minit nk pukul bahan2 yg d satukan?mcmana nk tau adunan da gebu?
ReplyDeletedlm 5minit.. biase dlm 5minit tu dah cukup gebu... =)
DeleteSalam..dik Husna..adunan utk krim x perlu dimasakkn k?
ReplyDeletesalam... krim tu xyah masak dh.. pukul je krim keju, whipping cream, dan susu pekat manis sehingga sebati dan x berketul-ketul... siap utk dijadikan topping... =)
DeleteSis,.. cream cheese tu klo gna yg spread pnye blh tak?
ReplyDeletemksud awk xnk + susu dan w.cream ke ?
DeleteTerima kasih Husna .. Moga berjaya saya keluarkan produk "Fairuz Hafeez Snow Cheese Cake" .. he he
ReplyDeletesame-same... hehe.. mudah-mudahan... good luck Mohd Fairuz =)
Deletebila masa nak mskkn tepung yg diajak tu?
ReplyDeleteslps dh msukkan telur, ovalette, esen vanilla, air sejuk, dan gula kastor.. sy pukul sehingga sebati.. bru masukkan tepung yg telah diayak.. pukul lg sehingga gebu dlm 5minit.. then, masukkan mentega cair..
Deletetelur semua total 6 biji ker? 2 biji kuning saja. btl ker?
ReplyDeletehaah... pandai sis adilah... =)
Deletebaru saya tau boleh potong kek guna benang... aduhh... ketinggalan keretapi sungguh... :)
ReplyDeletehehehe... kan.. lg senang guna benang...
Deletetenkiu share resepi..sy br buat weekend baru ni..lembut n sedap sgt..
ReplyDeletewc sis anita... =)
Deletesis Husna, tepung apa di guna kan ni? tepung gandum apa jenama?
ReplyDeletetepung gandum cap sauh.. =)
DeleteSalam nk tye...awak gne loyang yg belah bawah dia blh tolak naik ats ke
ReplyDeletesalam... xah.. sy guna loyang biase je..
DeleteSalam Husna..cheese yg Anchor tu rm12 brapa gm? Boleh dapat brapa biji kek?
ReplyDeleteSatu lagi lps potong gune bnang Husna angkat kepingan tu macamna..?Akak dh try tp lecah la pulak kek....x pandai
.huhu..sori ye byk menanya lak..
salam.. 270g.. boleh dapat dlm 2biji kek.. biase lepas kek dh masak... husna angkat.. biarkan dlu kek tu dlm loyang dlm 2-3minit.. lepas tu baru terbalikkan.. dan biarkan kek betul-betul sejuk.. baru husna potong kek guna benang.. cara angkat kek lepas dh potong tu.. husna guna belakang loyang.. letak loyang tu ats kek terbalikkan sikit je.. jadi x angkat guna tangan.. guna belakang loyang... sebelah kek akn melekat kat loyang asal.. sebelah lg melekat kat belakang loyang.. jadi kek x lecah.. maaf ye kalau sis x fhm.. husna pun reti nk terangkn dgn lebih mudah lg.. hehe..
DeleteAkak nak. Tadi dah terlupa nak ayakkan tepung jagung dan baking powder tk pe ke..
ReplyDeletekalau diayak lebih baik.. (dpt tekstur yg cantik) kalau terlupa xpe.. janji kek menjadi... hehe...
Deletekalau takpakai whiping cheese boleh ke? Pakai susu segar boleh ?
ReplyDeletekalau gune susu segar.. mungkin topping die terlebih leleh plak (cair sgt).. seeloknya guna whipping cream.. =)
Deletecmne kaedah api atas dan bawah tu?
ReplyDeleteOven sy ad guna api atas shj/ api bwh shj.. ataupun kedua-duanya (ats dan bwh) ats oven masing2.. kalu oven besar xde api ats.. bakar je mcm biase..
DeleteKak yana, kalau whipping cream tu kene putar dlu ke biar dia jadi cream ? Ke cair2 tu cmpur je dengan cheese ?
ReplyDeletenabila.. w.cream tu 50ml kan.. putar je mcm biase.. kejap je.. pastu baru letak cream cheese.. biarkan cream cheese kat suhu bilik dulu taw.. jgn amik terus dari peti nt jadi ketul2.. cubit sikit2 letak dlm bekas tu.. bru putar smpai sebati. then, letak susu pekat manis.. putar lg smpai sebati ye.. siap.. =)
DeleteSalam husna...kalau ikut sukatan resipi ni biasenye utk bape kg?
ReplyDeletesalam.. dlm 1kg lebih..
DeleteHusna...susahnya nak dpt cream chees. ..jenama lain bole ke?
ReplyDeletebiase kalau kat bakery ad mcm2 jenis cream cheese.. xpe sis, jenama lain pun boleh..
Deletewahh mcm best ni..kena cuba jugak..
ReplyDeletehttp://mamamursyid.blogspot.com/
selamat mencuba.. =)
Deletewaaaa.. nak sikit.. :)
ReplyDeletehusna nape kek saya xnaik bhg bwh mendap saya guna tepung naik sendiri.
ReplyDeletebiase kalau guna tepung naik sendiri dh xyh letak baking powder.. sis ad letak ke ?
DeleteTerima kasih untuk resepi ni. Saya buat dh untuk kami 1 family. Saya letak filling kt tgh tu. Pastu bg member2 rasa. Semua pakat order. Alhamdulillah Dah 2 bulan saya buat jual. Sampai lupa mintak izin tuan punyer resepi. Ampunnnn... Bulan ni saya buat new flavours. Nk test market. Terima kasih sangat
ReplyDeletesame-same shima nur.. waa.. rezeki awk la tu.. wish u good luck..
DeleteAssalamualaikum ..nk tny..bahan2 tu memang kne cmpur semua ke...? Bkn kne pukul telur sampai kembang dulu ke..? Sy dh wt..tp kek nya xjd..mmm
ReplyDeletewaalaikumussalam.. blh je nk campur semua.. sy guna stand mixer.. so, sy biarkan je ia berputar dlm speed no.3 mula2 masukkan telur.. agk2 kembang je.. pastu masukkan ovalette,esen vanilla,air sejuk.. agk2 dh sebati.. masukkan gula sikit demi sedikit.. lepas tu, sy tukar speed no.1 masukkan tepung yg telah diayak td masukkan sikit2 smpai habis.. tukar pd kelajuan maksima.. putar smpai gebu dalam 5minit.. last skali, rendahkn kelajuan masukkan butter yg telah dicairkan td. putar sebati.. siap.. dh blh bakar..
DeleteOh...telur tu semua 6 biji ke kak..?maaf bnyk tny lak hee..
Deleteyee.. 6biji.. hehe.. 4biji + 2kuning telur..
DeleteNk tny ag ni..cowie..lw guna loyang empat segi leh x..?
Deleteboleh.. yg penting jgn lupa alas dgn baking paper pastu sapu butter/ mentega supaya kek x melekat ye..
DeleteSapu mentega pada baking paper pada dasarnya kan? Bkn keliling loyang?
DeleteRose... keliling pun blh. Lg bagus..
DeleteSy ambil resepi ni. nnti nk try buat. thankyou. Accept sy d facebook yea. :)
ReplyDeletecuba p.m kt fb.. nt sy accept. =)
Deleteteringin sgt nk buat..harap2 menjadi..
ReplyDeletehttp://www.hdanaturalbeauty.blogspot.com
selamat mencuba sis =)
Deletemohon share yer sis.. n nak try balik umah nt heheh
ReplyDeleteassalammualaikum sis.. smlm try buat kek cheese tp xmenjadi sis.... kek xkembang...xnaik nape ek.. xtau apa yg salah.. :(
ReplyDeletewaalaikumussalam. maaf lmbt bls ye Batrisya. ad ank kecik jrg on9.. cuba pukul adunan tu selama 5minit supaya btl2 kembang. then, baru ltk mentega cair. jgn lupa ltk ovalette ye..
DeleteSy dh rase ap yg awk rase batrisya.. huhu walaupun selalu baking kek ni. Ad jgk sy tewas dan x tahu punca knp kek sy x gebu x naik mcm biase.. rupenyer perlu pukul dlu telur tu smpai kembang. Kdg2 sy terlupa sbb nk cepat.. kurang tido hilang terus skill hehe.. dh pukul telur smpai kembang.. bru masukkn ovalette & lain2. InshaaAllah menjadi.. xyh ssh hati dh.
DeleteKrimwell boleh guna x utk topping cheesenya..?
ReplyDeleteKrimwell boleh guna x utk topping cheesenya..?
ReplyDeleteBlh sis...
DeleteKalau guna loyang empat segi,dpt guna size apa tu sis?
ReplyDeleteLoyang bulat ni saiz 9inci.. kalau loyang 4segi sesuai jgk saiz 9inci kek xlah tggi sgt..
DeleteMaaf nak tanya lagi,kek tu boleh tak dibahagi kepada 3 bahagian?
ReplyDeleteTry guna loyang saiz 8inci.. kek jd tggi. Blh bahagi jd 3..
DeleteSalam ....
ReplyDeleteSaya nk tanya boleh tak pakai minyak jagung untuk gantikan butter cair tu
salam..
DeleteInshaaAllah blh... sbb fungsi die same je.. blh try =)
Thanks you atas resipi ini
DeleteAssalam.. sy pernah cuba buat 2 kali, tp bantat jugak.. lpas tu dah serik.. tp bila tngok gmbar kek, tringin nak buat lg.. boleh sy tahu apa yg tk btul ye?
ReplyDeletesalam.. cuba citekn step yg awk buat? sy ikut resepi ni.. alhamdulillah jadi.. mase nk putar telur tu. sy gune stand mixer.. speed no.3 putar telur agk2 kembang je.. pastu letak ovalette.. air sejuk.. esen vanilla.. gula. putar sekejap bg sebati. masukkn tepung & tukar high speed no.5 putar selama 5minit.. last bru masukkan mentega cair. then bakar suhu 150C 45minit.
Deletesy dah try bt smlm sis husna.tk jd.yaallah kcwa ase aty
ReplyDeleteKek jd mcm mane.. x naik ke? Cuba bace komen yg sy bls kt ats ni.. blh tahu kt mane silap..
Deletesure jadi kalau ikot betol2...pastikan adunan tu betol2 kembang+ringan macam adunan kuih bahulu....
Deletesis husna masa pukul telur tu mix telur smpi jd warna pth ke?
ReplyDeleteElah putar brp lame? Ha ah lebih kurang putih smpai gebu. Sy putar speed tggi selama 5minit.
Deletemesty mesin pmtr sis yg mhl.sy bt 5 mnt kek still lg cair sis..huhu..bkr2 tk naek pom kek sy
Deleteslp sy mybe ptr tk lme.tk dang gebu dah p.ltk tpg n p bkr.huwaaa
DeleteDop lah.. x mahal mane. Brand pensonic yg biase je.. awk putar brp lame?
Deletemohon share ye...tgok mcm mudah je....
ReplyDeletesis punya resepi/....
Ye.. silakan 😊
Delete2biji kuning telur ke, 2biji putih telur ya?saya tengok gambar mcam putih telur dlm mgkuk kecil tu.
ReplyDeletePerasan x dlm mgkuk sebelah total brp kuning telor? 6 kan.. jd yg mgkuk satu lg tu sekadar gmbr hiasan. Tu putih telur yg telah diasingkan. Hehe
DeleteBole tak letak bahan krim tu masa kek masih panas..?? (Baru lepas keluar oven)
ReplyDeletepastikan kek sejuk dlu ye... bimbang nanti kek tu x tahan lame plak... blh try terbalikkn kek yg dah masak ats redai kek dlu.. =D
DeleteSalam sis..tq yer share resepi yg marvellous ni...saya dah try..seriously mmg sgt2 sedap..family in law n saudara mara yg datang kenduri pon puji sedap kek ni heheheh....
ReplyDeletesalam etun... same2 dear. alhamdulillah... sy pun smpai skrg masih jual lg..
Deletesalam sis. kalau tak letak tepung jagung boleh tak? lupa bli la pulak
ReplyDeleteSalam... hehe dlm resepi kena ltk sis. =)
DeleteSaya dah buat resepi ni. Alhamdulillah, sedap sgt dan gebu kek dia! Cuma saya tambahkan sikit susu pekat manis dalam cream cheese tu takut masam sgt.
ReplyDeleteAlhamdulillah. Sy pun biase tambah susu pekat lebih sikit.. kalu nk dpt dlm kuantiti yg byk pun sy buat mcm tu. Syarat Whipping cream pun kne lebih..
DeleteSuka baca Husna balas komen. Polite n nice. Detail jg. Dianne nak cuba resepi cheesecake leleh Husna hari ni ya. Minta halal dunia akhirat. Semoga diberkati. Salam perkenalan Husna.
ReplyDeleteHehe trm kasih.. salam perkenalan juga buat Dianne. Blh cuba.. meh husna bg tips.. pukul telur dlu bg kembang taw kalu bru nk bljr.. dh kembang bru masukkn ovalette dan bahan2 lain. Lg satu dlu husna gune tpg gandum cap sauh.. skrg gune cap ros. Lg best.. lembut je.
DeleteWaahhh so lucky! Kebetulan dianne mmg beli tepung cap ros bru2 ni. 2 packs lagi. Hehe Sebelum ni guna tepung sauh atau faiza. Tetiba terdetik nak try ros. Baca reply Husna ni makin excited nak cuba. Thanks for the tips Husna. Dianne tgh baking buttercake. Lepas ni turn cheesecake pulak. Semoga menjadi. !! :*
DeleteHusna, dianne dh cuba cheesecake leleh ni. Alhamdullillah sedap. Cuma ada dua perkara. 1)dianne kena guna extra masa 20min utk bakar sbb bahagian dlm x masak tp atas dh masak&seems rangup dan tebal sikit. 2)creamcheese frosting agak masam lg. Dianne kena tambah gula atau susu lg ke? Harap husna sudi bantu. Tq husna :)
DeleteBestnye.. lame dh x baking buttercake.. 1)dianne dh gune api ats bwh ke? 150C 45minit. Tray tu ltk tgh2.. husna ad kakak ipar die mmg terer buat kek. Prnh tgk die bakar cheesecake gune suhu 200C bakar dlm 20minit je jimat mase... husna prnh try. Cume dh terbiase gune suhu 150C msk secara perlahan. Dianne kne + 20minit lg lame jgk tu... 2)kalau dianne ad bace komen kt ats ad sorg name nurin yg tambah susu pekat dalam cheese tkt masam sgt. Dianne blh try.. letak setengah tin xpe.. ejas balik rase die.. kalau tlampau manis tambah whipping cream.. bahagian ni kne pndai ejas rase... manis sikit xpe.. sbb nanti bile mkn dgn kek rase die ngam.
DeleteKalau ikut dlm gmbr husna ltk tray bwh kan.. sbbnye oven kecik. Kalau ltk tgh2 tlampau msk bhagian ats.. dlm x msk lg. Skrg ni husna gune oven lain.. besar tp silap beli yg tinggi so.. kne ltk tray tgh2. Bergantung ats oven msg2 ye..
DeleteSalam dik Husna..maaf ye..resepi ni kalau nk buat pandan cheese leleh boleh x..agaknya lari x sukatannya nanti..tercair ke...trima kasih ye...
ReplyDeletesalam... boleh. tambah je pandan paste & pewarna hijau.. same2..
DeleteTrima kasih byk yea...
DeleteTrima kasih byk yea...
DeleteAssalam..sis Husna..tringin sgt nk cube.. Tp xreti nk gune sukatan ikot g.. Bleh x bgitau sukatan ikot cwan..huhu mekaseh ye husna..
ReplyDeletesalam.. maaf. husna xde resepi utk cawan.. =(
Deletekukus boleh? xde oven..
ReplyDeletead yg cakap boleh je kukus.. xde hal. sis blh try dlu ye..
Deletehttp://husnamathussain.blogspot.my/2016/05/resepi-kek-keju-meleleh-2016.html
ReplyDeleteUNTUK RUJUKAN HUSNA ADA UPDATE RESEPI KEK KEJU MELELEH... TERIMA KASIH =)
Slm husna...klu x keberatan, bole bg nama dlm fb tak...t.ksh
ReplyDeleteSalam.. blh ( Nurul Husna )
Deleteslm husna.. loyang 8 x 8 bolh tak guna
ReplyDeleteSalam.. blh. Cuma sy bimbang kek tu naik tggi dalam x berapa masak.. kalau bahagi 2 bahagian xpe.. jadi 2biji kek.
DeleteSalam.. maaf bertanya.. dalam kek memang tak letak cream cheese yer? Hanya topping sahaja yang letak..
ReplyDeleteSalam.. ye betul dlm kek x letak. Gabungan kek + krim keju + keju parut kire o.k dh..
DeleteAkak,boleh tak gantikn whipping cream dengan yougurt?
ReplyDeletex salah nak gantikan dengan yogurt. whipping cream ni nak bagi pekatkan and sedapkan topping tu je.. boleh try ya.
DeleteSekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann 😣😣 kene seruu aura rajn dtg ni😂
ReplyDeleteadunan last sebelum bakar tu gebu maknanya jadi la tu. boleh try lagi sis.
DeleteSedapnya tengok... nak try buatlah... 😻
ReplyDeletesila sis =)
DeleteBoleh tak ganti air sejuk tu ngan susu sejuk
ReplyDeletesusu segar? x salah mencuba..
Deletenak tanya, utk bakar tu apa maksud guna api atas dan bawah? hehe baru nak belajar baking
ReplyDeleteoven dia ad api ats dan bwh kan.. untuk bakar sy on kedua duanya
DeleteKalo jual brp ye?
ReplyDeletebiasa rm100 kebawah mcm tu. dulu sy jual dlm rm75-80 seadunan mcm dlm resepi. x pun cuba kira semua modal yg dikeluarkan termasuk cas kos elektrik (rm2-rm5) darab 3 tu untung kita.
DeleteHusna, mintak halal resepi ye...
ReplyDeletesy halalkan.. yg mana ad silap terkurang tu drpd sy blh cuba improve ikut citarasa sendiri ye =)
DeleteSukatan untk ovalette guna sudu makan atau ke?
ReplyDeleteseeloknya guna sudu yg ad sukatan untuk baking ye.. ad dijual di bakery. harga mampu milik.. kalau nak guna sudu mkn pun kena pandai agk agk sendiri.. =)
DeleteSukatan ovalette guna sudu makan atau sudu besar untuk lauk?0
ReplyDeletesudu untuk baking. kat bakery ad jual..
Deletesalam husna..nak tnya..utk topping tu kalau xde whipping cream boleh ganti ngan apa2 tak? atau mmg xkn jd kalau xde whipping cream??
ReplyDeletesalam. blh gantikan dgn susu cair... tp x sesedap guna whipping cream. satu lg kalau guna whipping cream tahan lama sikit cream cheese dia.
DeleteAlguém poderia traduzir para o português??
ReplyDeletesorry... x faham ehehee
Deleteassalam sis..nk tanya..120 gm susu pekat manis dan 50 ml uht whipping cream tu berapa cwn ?
ReplyDeletesalam.. nk senang pakat letak je dulu sikit kalau x reti nk anggar. kemudian rasa.. kalau ad rasa masam manis cheese sume o.k.. jadi buat topping. whipping tu sikit je pakai. tp kadang sy nk rasa sedap berkrim.. sy buh je sekotak 250ml xde masalah. atas citarasa kita
DeleteAskum husna..tq share resepi..alhmdulillah kali ptma buat dah mnjdi..mmng sdp sesngt..smga husna dmurahkn rzki .aamiin..
ReplyDeletesalam. Aaamiin.. alhamdulillah =)
Deletetrm kasih awk..
Salam sis , klw xletak ovelette tu xpa dak ?
ReplyDeleteSalam resepi ni utk kek berapa kilo ya? 1 kg ke?
ReplyDeleteSis, nk tanya. 75g mentega cair tu , timbang berat mentega dulu bru cairkan atau ataupun cairkan dulu pastu baru timbang 75g?
ReplyDeleteHi Husna. Blh tlg ajar mcm mana awak salut tepi kek dgn cheese tu ye.biasa i senggeng2 kek tu. Tp rasa nk tahu awk buat macam mana..
ReplyDeletealhamdullilah sy buat menjadi.. sedap gebu je.. tpi sy buat cheese tu cmpur dgn susu full cream sbb xde whipping cream.. dan bakar tu dalam oven dengan buat waterbath.😋👍
ReplyDeleteassalammualaikum sis,klau guna tepung naik sendri kena letak ovelate gk ka??
ReplyDeletealhamdulillah kek menjadi 😆
ReplyDeleteAslm. Wow nampak best jer kek ni. Nak try buat lah.
ReplyDeleteNak tanya.. kalo x guna whipping cream ada bahan lain ble d gantikan x?
ReplyDeleteAssalamualaikum.. Akak mau tanya.. Kalau air sejuk tu kita ganti dengan susu segar boleh tak?
ReplyDeletemintaknizib.nak cuba..kalo menjadi mintak izi nak buat jualan yea husma
ReplyDeleteSaya dah try buat ikut resepi sis bagi ni.. Alhamdulillah, menjadi je. Suka budak2 nie mkn. Saya share yer resepi sis nie. Minta halal. Semoga sis sentiasa dimurahkan rezeki.
DeleteAlhamdulillah... Halalkn resepi ni ye sis.. dh jd fav kek kami sekeluarga...
ReplyDeleteSiap ada yg dah repeat oder berkali2...