Assalamualaikum...
Salam Ramadhan ke-26 hari.. alhamdulillah.. lagi 2 hari puasa.. then, raye!! yeay... mmg x sabar sgt nk menyambut Syawal tahun nii... kuih raya sempat buat 2jenis jee... anak dara husna nim.. bukannye boleh bagi mama die duk kt dapor lame2.. hehe.. cepat rinduu... sayang adik !
o.k hari ni dapat msg drpd cik abg...
hehe... nak xnak je reply msg cik abg.. bukannye ap, x pernah try resepi ni... nk masak tu cam susah jee.. =) google resepi lagiii... haha ! search google je yg termampu kalau nak masak pape... alhamdulillah. ehh.. bile tgk resepinye yg panjang lebar nmpk cam susah jee... padahal senang jee... resepi yg cukup simple tapi sedapp... balik je cik abg dari kije terus pegi cari ikan siakap... mujur lah ade... kalau x, mmg x dapat rase lahh siakap masak tiga rasa tu hari ni... hehe.. o.k kat sini husna selitkan resepinye.. husna rujuk 2 blog.. & ubah sendiri plak.. selamat mencuba !
RESEPI : siakap masak tiga rasa
BAHAN-BAHAN :
-1 ekor ikan siakap
-tepung jagung
-2 inci halia (dipotong kecil)
-7 biji cili padi (dipotong kecil)
-1 biji cili merah (dipotong kecil)
-1 batang serai (dititik)
-4 ulas bawang putih (dititik)
-1 biji bawang besar*
-1/2 batang carrot*
-1 biji tomato*
-1/2 biji lada benggala*
-nanas dalam tin*
(bahan yg bertanda * dipotong dadu)
-2 sudu besar sos tomato
-2 sudu besar sos cili
-2 sudu besar sos tiram
-2 sudu besar sos ikan
-garam & gula secukup rasa
-daun sup untuk hiasan
-minyak untuk menumis
kiub nanas |
satukan sekali sos tomato, sos cili, sos tiram dan sos ikan.. kacau sebati |
dipotong dadu & dipotong kecil |
CARA PENYEDIAAN :
1.ikan dibersihkan dan ditoskan.
2.lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. pastikan semua bahagian dilumur rata.
kemudian, lumurkan pula tepung jagung. lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3.panaskan minyak yg banyak didalam kuali. pastikan minyak betul2 panas, masukkan ikan tadi.. goreng terendam ikan tersebut. setelah ikan garing, angkat dan ketepikan.
4.guna semula kuali goreng ikan tadi.. guna minyak yg same..tapi sikit jee.. tumis cili padi, halia, serai, dan bawang putih sehingga bawang agak layu.
5.kemudian, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, dan 3 sudu besar jus nanas dalam tin. kacau sebentar.
6.masukkan bawang besar, tomato, nanas, lada benggala, carrot dan cili merah.
7.masukkan sedikit air.. tambah garam dan gula secukup rasa. (husna letak sikit je garam)
8.biarkan kuah mereneh seketika. setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. tabur daun sup . siap...
Alhamdulillah.. berselera je tgk cik abg makan berbuka puasa tadi... sedap dan menyelerakan.. =)
makan ikan siakap masak 3 rasa bersama nasi dan tomyam putih .. yg penting cik abg puji sedap..
sekian.
No comments:
Post a Comment