alhamdulillah hari ni 9 ramadhan sudah kite umat Islam berpuasa. menu berbuka hari ni tom yam putih, kailan ikan masin, telur dadar, tembikai, dan air cocktail.. 1st time buat sayur kailan ikan masin... hehe... rase cm beli kt kedai jee.. ekeke... o.k jom kite tgk resepinye :
RESEPI KAILAN IKAN MASIN
BAHAN-BAHAN :
-1 ikat kailan (asingkan daun & batang)
-1 potong ikan masin tenggiri jeruk
-2 ulas bawang putih
-1 ulas bawang merah
-lada benggala merah (dipotong dadu)
-2 sb minyak masak
-1 sb sos tiram
-1 sk gula
CARA PENYEDIAAN :
1.panaskan minyak.. dan masukkan ikan masin dan hancurkan.
2.kemudiaan masukkan bawang putih, bawang merah tumis hingga kekuningan.
3.masukkan batang kailan, air, dan sos tiram.. tumiskan selama 2minit.
4.selepas tu masukkan daunnya, gula, dan lada benggala merah.
5.setelah cukup layu.. tutup api dan sedia dihidangkan.
*kalau tambah air.. masukkan sedikit garam.. =)
No comments:
Post a Comment