Assalamualaikum...
aishhh pagi2 jee perut nih ad bunyi semacam jee.. selalu fikir nk masak @ makan ape tuk breakfast.. husna nim kekadang breakfast ikut suke jee... makan roti sapu jem... kekadang tu ade jugak sampai boleh terlupa nak breakfast.. hehe.. sekarang ni pepagi lagi husna dah ngadap ke lappy nih... tangan ni asyik scroll ke mouse je duk bace status org... dh jadi rutin harian.. hehe
duk scroll punya scroll... terbace resepi kat fb nim https://www.facebook.com/pages/Resepi-Bonda/276050199119582?ref=stream&hc_location=stream.. "Lempeng Tepung Gandum" ape lagi... bahan2 die pun senang jee... rajinkan diri ke dapor..
BAHAN-BAHAN :
-2 cawan tepung gandum
-1 cawan air
-1 sudu teh garam halus
-1 biji telur
CARA PENYEDIAAN :
1.semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter.
2.ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan dileserkan dalam kuali non-stick. jangan terlalu tebal, hanya lebih kurang seperti tebal roti canai.
3.bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas.
4.bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
5.sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari.
o.k.. siap ! selamat mencuba..
o.k ni die rupa Lempeng Tepung Gandum Husna Kitchen.. makan bersama sambal sardin... besttt... sampai menjilat jari.. dira pon suke makan .. =)
No comments:
Post a Comment