Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

4 July 2013

RESEPI : lempeng tepung gandum

Assalamualaikum...

aishhh pagi2 jee perut nih ad bunyi semacam jee.. selalu fikir nk masak @ makan ape tuk breakfast.. husna nim kekadang breakfast ikut suke jee... makan roti sapu jem... kekadang tu ade jugak sampai boleh terlupa nak breakfast.. hehe.. sekarang ni pepagi lagi husna dah ngadap ke lappy nih... tangan ni asyik scroll ke mouse je duk bace status org... dh jadi rutin harian.. hehe

duk scroll punya scroll... terbace resepi kat fb nim https://www.facebook.com/pages/Resepi-Bonda/276050199119582?ref=stream&hc_location=stream.. "Lempeng Tepung Gandum" ape lagi... bahan2 die pun senang jee... rajinkan diri ke dapor..

o.k meh kite tgk bahan2 dan cara nak membuatnye k...
RESEPI LEMPENG TEPUNG GANDUM

BAHAN-BAHAN :

-2 cawan tepung gandum
-1 cawan air
-1 sudu teh garam halus
-1 biji telur

CARA PENYEDIAAN :

1.semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter.
2.ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan dileserkan dalam kuali non-stick. jangan terlalu tebal, hanya lebih kurang seperti tebal roti canai.

3.bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas.

4.bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
5.sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari.


o.k.. siap ! selamat mencuba.. 


o.k ni die rupa Lempeng Tepung Gandum Husna Kitchen.. makan bersama sambal sardin... besttt... sampai menjilat jari.. dira pon suke makan .. =)


No comments:

Post a Comment