Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

30 October 2013

RESEPI : kayu keramat @ cakoi

Assalamualaikum...

selamat malam.. ari ni nak share resepi kayu keramat @ cakoi.. ptg td xde kije nk buat... boring pom ad.. abg dh 4hari o.t.. asyik balik mlm.. tetibe je rase nak mkn kayu keramat panas2... minggu lepas dah try buat... tp x puas hati sbbnye rase tawar semacam jee... kena tambah gula byk sikit..

o.k resepi yg husna try buat ni ikut resepi kat blog HaSue . terima kasih Hasue.. korg boleh je nk rujuk yg mane k... tp tang gula tu kalau ikut org Terengganu ni.. kayu keramat suke mkn gitu jee.. xde cicah ngn kuah manis ke ap.. sebab tu kena tambah gula byk ckit kalau nk sedapp... 


RESEPI KAYU KERAMAT @ CAKOI

BAHAN-BAHAN :

-400 g tepung gandum *diayak
-1 cwn air 
-1 sudu besar majerin *dicairkan
-1 sudu kecil garam
-3 sudu besar gula (husna letak 7-8 sudu)
-1 sudu besar susu pekat manis
-1 kuning telur (husna letak kuning ngn putih sekali)
-2 sudu kecil yis segera.
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat.
-minyak untuk menggoreng.
-ibu kayu keramat (husna tambah, x letak pom xpe.. yis segera pom dh cukup)

CARA PENYEDIAAN :

1.sediakan bekas besar, masukkan air suam, yis, majerin, garam, gula, susu pekat manis, telur, soda bikarbonat dan tunggu yis kembang/ hidup.
2.masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3.ulikan sehingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di jari. biarkan selama setengah jam. bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yg bersih. (husna tutup guna plastic wrap)
4.canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat. 
5.potong kepada kepingan bersaiz 1 inci. (husna potong memanjang mcm gmbr kt bwh)
6.rendamkan lidi di dalam air. tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
7.cantumkan dua kepingan dgn bahagian yg bertanda lidi bertemu satu sama lain.
8.panaskan minyak. tarik kedua-dua hujung dan goreng hingga keperangan.
ni die rupa kayu keramat yg guna lidi, kasi cantum 2 tu..


tp korg boleh je xnk guna lidi.. korg tekan doh guna tapak tangan.. lepas tu potong memanjang guna pisau.. sekali buat dpt dlm 5-6 keping. tarik kedua-dua hujung.. then, goreng.. mudah jee.. hasilnya. gmbr yg kat ats sekali tuu... guna resepi yg same cuma cara je lain..
kalau korg suke cicah dengan sos manis.. boleh try resepi yg ad kat blog izah daut . husna amik tampal sini k.. terima kasih izah.. =)

SOS MANIS

-1 1/2 sudu makan tepung kastard
-1 cwn susu segar
-3-4 sudu besar susu pekat manis
-sedikit pandan paste

masukkan semua bahan2 ke dalam periuk kecil.
masak atas api sederhana. kacau selalu sehingga sedikit pekat2 manja.
angkat dan sejukkan untuk dinikmati bersama cakoi.

29 October 2013

cara nak setup modem ZyXEL TM


Assalamualaikum...

o.k... entri kali ni bukan cerita psl resepi ke ap.. entri kali ni cerita psl cara nak pasang modem baru.. kalau korg pernah guna modem lame, nk tukar baru atau modem korg terbakar time hujan lebat kilat menyambar sbb lupa nk tutup suis. untuk setup modem tm.. korg kena tahu streamyx id ngn password korg. kalau lupa.. korg boleh kol 100 .. nanti die akn tolong carikan dan bagitahu semua tu. o.k lepas korg dh tahu id streamyx ngn password tu dh boleh search web browser ni http://192.168.1.1 atau klik disini masukkan username dan password. 


lepas korg dh siap login akan kuar STEP 1 internet/ wireless setup.. korg isi streamyx user name (id streamyx)  ngn streamyx password tu.. contoh streamyx user name abc123@streamyx.. o.k lepas dah isi korg tekan next.


STEP 2 wireless lan.. korg isi network name (SSID) tu jgn guna nama yg sama mcm sebelum ni.. tukar yg baru. then, masukkan security mode tu (password) 13 angka/ digit dan tekan next.


o.k selesai.. dah boleh tekan butang 'finish' .korg boleh test korg punye internet connection, caranya senang.. korg cume perlu try google/ guna internet.. bila dh boleh digunakan, korg dh boleh cabut wayar kable yg disambung ke laptop/ komputer tu.


kalau susah sgt nak buat, dail je 100.. mintak tolong die ajarkan pom boleh... hehe.. cume mkn mase lame ckit.. sbb kite perlu berkomunikasi dlm telefon sehingga selesai semuanya.

27 October 2013

RESEPI : trifle

Assalamualaikum...

ptg td g umh mak. sbb mak kol, ckp ad msk perut lembu.. my feveret tuu.. smpai je umh mak bkn intai lauk dulu ke ap.. hehe..mcm biase menuju ke dapor.. perkara petame husna g umh mak.. husna akn buke peti dulu... tetibe.. aikk.. ternampak kek gulung disitu... hehe.. ap lagi... tanye mak dulu sape punye.. mak ckp "bakal menantu bg" hehe.. dlm erti kate lain tunang abg.. bertuahnye akn dpt kkak ipar yg pandai serba serbi nim.. hehe. dh xde org sentuh lg.. husna amik msukkan dlm plastik.. nanti nak bwk balik umh, nak try buat trifle... 

okey.. lepas maghrib bwk dira pegi kedai, beli itu serbuk jeli 2 kotak.. igtkn mahal.. rupenye hanya RM2.20 .. yg asalnye nk beli satu kotak.. terambil 2kotak. hehe.. biase lah.. lumrah org ppuan.. sampai je umh terus start buat. proses nk siapkan trifle ni sgt2 mudah dan sekejap je.. tp disebabkan husna nim ad ank dara yg sudi membantu.. nk jgk die turun ke dapor... jd prosesnye mkn mase ckit yee.. ehehe... budak kecik nim sibuk ckp "comell emm" haha... pandai jee nak bodekk... die kacau mama kt dapor sebab mengamuk x boleh tido... dh makin membesar nim main je yg die tahu.. mule laa time ngantuk nk tido buat perangai.. yg penting jd mama nim kne sabar.... =) 

berbalik kpd resepi yg ingin dikongsikan mlm ni.. husna ikut resepi mama awisy . dan ad ubah2 ckit.. thanks yee mama.. hehe. jom kite tgk bahan2 dan cara penyediaan trifle nim. selamat mencuba !



RESEPI TRIFLE

BAHAN A (lapisan kek)

-1 swiss roll (husna guna perisa pandan) : potong setebal 1cm susun ke dasar mangkuk.. kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk. tekan2 sikit supaya padat. siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll. tujuan supaya lapisan kek agak moist. ketepikan.



update : kalau nak buat kek sendiri.. boleh ikut resepi mat gebu .

BAHAN KEK SPONGE

-200 g tepung optima (instant cake flour)
-3 biji telur gred B
-50 g mentega, cair dan sejukkan
-50 ml susu segar
-1 sudu kecil esen vanilla

CARA PENYEDIAAN : satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dlm mesin kek, putar pd kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pd kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat.masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. tuang dlm loyang 12" X 12" yg telah dialas kertas minyak dan bakar pd suhu 180c selama 20-25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). sejukkan ats jaringan bila kek masak.

BAHAN B (kastard)

-1 tin susu sejat
-250ml atau 1/2 tin air/ air koktel dalam tin
-4 sudu besar tepung kastard
-3 sudu besar gula pasir
-1 sudu kecil esen vanilla

CARA MEMASAK KASTARD : campur semua bahan dalam periuk dan kacau dulu bagi tepung kastard larut kemudian baru nyalakan api dan terus kacau sampai kuah kastard menjadi pekat dan likat. terus tutup api dan kacau perlahan-lahan bila dah suam sikit baru tuangkan keatas kek td. kuah kastard mesti dikacau masa proses memasaknya, kalau x nanti kuah akan jd berketul-ketul. susun buah koktel ke atas adunan sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung. sejukkan sebentar.

kacau sebati.. masak ats api sederhana
kuah kastard dah likat dan pekat, tutup api
letak buah koktel atas kastard.. buah je taw. air koktel jgn.. 

BAHAN C 

(serbuk jeli perisa strawberi)

bancuh jelly crystal mengikut arahan yg diberikan dibelakang kotak..
 1 kotak jelly crystal bersama 400ml air.

selepas siap dibancuh. tuangkan secara perlahan-lahan guna senduk ceduk jeli dan tuangkan ke atas buah koktel sampai habis.

biarkan jeli sejuk dan mengeras sikit dan bleh la dimasukkan dlm peti sejuk, bila jeli dah keras boleh la dimakan. =)

siap.. masukkan dlm peti. sedap dimakan sejuk

26 October 2013

RESEPI : pancake

Assalamualaikum...

sempena musim hujan ni.. kalau duk umh mmg perut asyik bunyi jee.. rase nk mkn mknn yg panas2 kan... tapi x tahu nk mkn ap... meh sini try resepi pancake.. budak2 pom reti buat..


RESEPI PANCAKE

BAHAN-BAHAN :

-1 cwn tepung gandum
-1 sk baking powder
-1 biji telur
-1 cwn susu segar / susu cair
-3 sb gula
-1 sb minyak

CARA PENYEDIAAN :

1.satukan tepung gandum dan baking powder.
2.asingkan kuning dan putih telur. pukul putih telur sehingga kembang dan putih. dalam bekas lain, campur kuning telur, gula, dan susu. kacau sebati.
3.masukkan minyak dan susu tadi dalam no. 1. kacau hingga sebati. kemudian masukkan putih telur dan kacau secara kaup balik.
4.sedia untuk dimasak atas pan api sederhana besar.
5.sedap dimakan bersama mentega kacang Lady's Choice / Nutella.


RESEPI : apam balik versi pemanggang ajaib

Assalamualaikum...

o.k xnak ckp byk.. jom kite tgk resepinye.. hikhik =D


RESEPI APAM BALIK

BAHAN-BAHAN :

-2 cwn tepung gandum *diayak
-1/2 cwn gula halus
-1 biji telur
-1 1/2 cwn air
-1 sudu teh baking powder
-1 sudu teh soda bicarbonate
-secubit garam

BAHAN TABUR :

-kacang tanah tumbuk (husna mesin senang kije)
-gula pasir
-jagung krim

CARA PENYEDIAAN :

1.putar telur dan gula halus sehingga kembang.
2.masukkan air, baking powder, dan soda bicarbonate. putar lagi sehingga sebati.
3.masukkan pula tepung gandum yg telah diayak. putar semua sehingga sebati.
4.panaskan pemanggang ajaib (api sederhana kecil) tuangkan bancuhan tepung secukupnya dan ratakan.
5.biarkan seketika sehingga permukaan tepung berbuih.
6.taburkan kacang, gula, dan jagung krim. tunggu sampai msk.
7.lipat apam, angkat, dan sapukan sedikit butter. sedia dihidang.

24 October 2013

mee sup!

Assalamualaikum...

selamat pagi.. after raya haji ni mmg byk daging korban dalam peti ais kann... hehe. dan byk la menu2 daging yg nk difikirkan utk dimasak setiap hari smpai la daging korban tu habis. salah satunya, menu mee sup.. waa... mmg terangkat ah. ptg semalam dh plan nk buat mee sup ni... dh g kedai beli mee kuning, daun sup, dan sup bunjut adabi.. bahan2 yg lain sume dh sedia ad kat umh.. skrg suami selalu balik awl... xde o.t dh.. sob sob.. kalau dulu ad o.t boleh jgk laa yg lebih tu tampung mane yg kurang.. skrg if ad yg kurang pom dh xleh nk tampung2 dh... dulu suami g kije pagi balik mlm.selalu je rase boring.. tinggallah kami 2 beranak kat umh.. skrg dh selalu balik awl.. suke tu mmg suke boleh masak.. makan same2.. tp ad kekurangan die plak.. xde duit lebih . dulu mmg x masak laa sbb membazir jee.. suami balik mlm.. die dh makan. pagi tu lebihan lauk nge nasi mesti buang punye.. membazir kan? "Ya Allah, apabila rezekiku ad dilangit, maka turunkanlah, apabila didalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit, maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak, maka permudahkanlah untuk mendapatkannya, Juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan ku tidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, Dan jadikanlah kedua tanganku ini berada diatas dan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini dibawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu." Amin.

mee sup nim feveret abah dan dira.. mama pom.. suke tgk budak kecik ni makan.. =)
NUR HADIRAH 1Y 6M 20D

ptg kemarin siap jgk mee sup yg dirancang. waa... rasa die sebijik mcm kt kedai yg selalu kami pegi mkn kat Kuala Kemaman.. hehe. stail puji diri sendiri jee.. xah nim pujian ikhlas drpd suami.. daging tuu.. husna letak skali dalam sup.. daging besar2.. nt dh masak angkat je.. asing.. masukkan dalam mangkuk lain.. tibe mase nak makan cume perlu potong je nipis2.. sedappp...

kuah sup

hirisan daging

mee kuning yg dah dicelur dalam air panas selama 2minit


lada kicap( xde ni..suami xleh mkn ) hehe..

22 October 2013

RESEPI : agar-agar milo

Assalamualaikum...

hari tu ad try resepi agar-agar milo ni.. mmg sedapp... mmg x menyesal kalau buat... o.k, kali ni sbb dh lame x update blog... husna mmg teringin sgt nk kongsikan resepi yg mudah canggini kt sini... k.. selamat mencuba =)


RESEPI AGAR-AGAR MILO

BAHAN-BAHAN :

-1 bungkus agar-agar
-1/2 tin susu cair
-gula secukup manis
-air secukupnya
-beberapa sudu milo.. lg byk lg pekat, lg sedap
-gula batu (untuk agar-agar cepat mengeras)

CARA PENYEDIAAN :

1.agar-agar dimasukkan didalam periuk.
2.masukkan air.. agak-agak tenggelam agar-agar tersebut.
3.masak sampai agar-agar tu hancur.
4.lepas tu masukkan susu cair, gula, dan milo.
5.kacau sebati dan biarkan seketika.
6.nampak dah likat.. boleh tutup api dan masukkan kedalam acuan kesukaan.
7.biarkan ia mengeras. (kalau nak cepat masukkan dalam fridge)