Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

27 July 2013

RESEPI : buah melaka @ onde-onde

Assalamualaikum...

kemarin waktu nk berbuka puasa.. dah siap2 masak sup ayam.. goreng sayur, masak nasi.. selambe jee silang kaki  tgk tv... dh selesai sume blh rehat.. "dalam hati" hehe.. tetibe fikir punye fikir.. mende ape lagi yg x terbuat... 15minit jgk masa terbuang duk fikir nih.. teringat kat nyior parut yg mintak tolong cik abg belikan td.. letak dlm peti.. kalau lupa.. alamaknye x terbuat laa..lg 10minit nk berbuka.. sempat lagi kuar umh amik 4-5 helai daun pandan nk buat onde-onde..

hahaha... teringin nk buat lagi onde-onde nim sebab ari tuu.. dah try buat.. lupa nk letak kapor sireh... husna punye onde-onde lembik.. tp ttp sedapp... o.k jom tgk resepi yg semudah ABC nii..


RESEPI BUAH MELAKA @ ONDE-ONDE

BAHAN-BAHAN

-1 bungkus tepung pulut (dpt sepinggan besar cm gmbr kt atas)
-sedikit air kapor sireh
-4-5 helai daun pandan (jadikan air pandan)
-3 ketul gula melaka (dipotong dadu)
-1 biji kelapa muda parut (1/2 biji pon dh cukup)

CARA PENYEDIAAN :

1.bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2.panaskan air hingga mendidih.
3.ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
4.masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. buatkan bulat.
5.masukkan bebola pulut kedalam air yg mendidih tadi.. bila dah timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
6.golekkan kuih bersama kelapa parut yg bercampur sedikit garam.
7.dah boleh ngap !! sedapp... =)

21 July 2013

RESEPI : roti tortilla daging

Assalamualaikum...

haii.. selamat malam.. sedihh plak... tadi teringin nak mkn kuih bakar.. ad beli santan lebih utk msk lemak cili api ptg td.. belum sempat nk bakar... baru terhidu yg santan husna beli ptg td tu dh masam rupenye.. syg plak kat adunan.. telur, tepung, gula.. aishh... dah terletak santan tu.. alamaknye adunan dh jadi rosak... terpaksa buang semua... disebabkan x jadi buat kuih bakar... terpandang roti tortilla bwh tudung saji yg beli kat giant tempoh hari... cm best gak kan...

aii... ape lagi... bukak peti.. amik daging kisar ramli.. rendam dlm air.. o.k meh kite tgk bahan2 untuk resepi roti tortilla inti daging...


RESEPI ROTI TORTILLA DAGING

BAHAN-BAHAN :

-roti tortilla segera
roti tortilla ni ad dijual d giant
-daging kisar (cuci bersih2)

-bawang putih 2 ulas (dicincang halus)
-bawang besar sebijik (potong dadu)
-sosej, deli chicken (nk letak sosej saje pun blh)
-sos cili, mayonis, thousand island
-daun salad
-lada sulah, serbuk lada hitam, sedikit garam
-cheese

CARA PENYEDIAAN :

1.panaskn minyak.. tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2.masukkan daging kisar yg telah dicuci bersih.
3.masukkan lada sulah, serbuk lada hitam, dan sedikit garam. (agak2 je k.. garam tu letak ckit..byk2 nanti masin plak..hehe).
4.lepas tu dah boleh masukkan sosej dan deli chicken.. kacau lagi dalam 2-3minit.
5.bila daging dah masak.. xde air.. dah kering tutup api.
6.panaskan roti tortilla.. sekejap je jgn lame.. cuma nk kasi die lembut.
7.letak daging kisar tadi.. selang seli dengan daun salad.. letak sos cili, mayonis, tabur cheese, dan last skali thousand island.
8.lipat dan gulung. panaskan non stick pan. letak agak2 cheese cair jee.. terbalikkan lagi seminit dua.. angkat.
9.siap untuk dimakan !! =)

RESEPI : ikan masak lemak cili api

Assalamualaikum...

hari ni dah masuk Ramadhan ke-12... sekejap jee... dalam kepala ni duk fikir nk masak ap untuk berbuka hari ni... maklum lahh suri rumah tangga sepenuh masa... kalau boleh xnk msk lauk yg same setiap hari.. cuba untuk pelbagaikn lauk... rajinkn diri. xmo malas2.. kan dah jadi isteri & mama..

lepas zohor tadi g pasaraya beli bahan2 nk msk lemak cili api... sebenarnye nk buat msk lemak cili api.. guna udang.... tp udang kat pasaraya tu cm segar x segar jee... so beli ikan selar ganti udang... kol mak nk confirmkan balik.. blh ke msk lemak cili api guna ikan selar ?? mak ckp "boleh" haha... nmpk sgt husna x pernah msk menu ni kann... memang pon...

semua mend first trial... tu lah dulu mase bujang xnk belajar msk... sekarang hari2 duk cari resepi kat internet ni... o.k... ni die resepinye...


RESEPI IKAN MASAK LEMAK CILI API

BAHAN-BAHAN :

-seekor ikan selar*(husna bahagi dua.. maklum la nk mkn 2org je..seekor ikan pon dh cukup)
-2 ulas bawang putih*
-3 biji bawang merah*
-8 batang cili api* (ikut kepedasan masing2)
-1 batang serai*
-1 inci kunyit hidup*
-1 keping asam keping
-santan cair dan pekat secukupnya
-garam dan gula

CARA PENYEDIAAN :

1.mesin bahan2 yg bertanda *
2.masukkan bahan2 yg dimesin tadi kedalam periuk bersama2 santan, asam keping. didihkan.. pastikan santan tidak meruap.
3.masukkan ikan. perasakan dengan garam dan gula. didihkan lagi dan tutup api.. siap =)

20 July 2013

yeay shopping !!

Alhamdulillah...

selesai dah shopping baju raye ngn beli barang dapur.. rezeki utk kami sekeluarga.. company cik abg kije ade bg baucer 1000.. 400 parkson.. 600 lg giant.. setahun sekali... ingatkan tahun ni x dapat dah.. urm.. hehe.. ari khamis dapat baucer.. keesokkan hari terus g shopping kt kuantan... yeay..


silap bertolak lewat... smpai kuantan dh kul 1ptg.. pttnye g pagi... mule lah x sempat nk booking tempat nak berbuka puasa... terpaksa la berbuka puasa kat giant kuantan tuu.. cik abg rncang nk berbuka kt restoran tepi jalan... x berkesempatan sebabnye.. duk kt parkson saje mkn mase 3jam dah... orgnye x ramai.. cumanye time otw ke giant jalan jem gilee.. kul 5 baru smpai giant... 



siap2 beli barang dapur sume..  husna order nasi goreng paprik untuk berbuka.. rase nk mkn nasi jee... kt giant nasi berlauk xde.. ermm.. cik abg plak makan chicken grilled... yg nasi goreng tu makan x habis.. x sedapp & berminyak... lepas berbuka terus otw balik kemaman dengan perut yg agk lapar jgk la... smpaii je kami kat umh.. kemas2 barang sume.. kasi dira tido.. baru rase "huh letihnye"... duk layan karenah budak kecik ni.. time dalam kete xnk tido.. time org nk beli itu beli ini lah die meragam nk tido.. nk susu... semua nk... hehe..sayang adik !!


insyaAllah, mintak2 tahun depan ad lagi.... =)

18 July 2013

RESEPI : popia nestum

Assalamualaikum...

haii... petang td adik husna balik sekolah, baru smpai kt pintu rumah.. dah request kat mak buatkan popia nestum... mak ckp mane reti.. haha.. husna diam jee.. mak pon ckp kt adik.. tu haa.. kakak ad.. suh ah tolong buatkan.. kebetulan pagi td xde kije nk buat.. husna ad jgk search resepi popia nestum kat google.. kebetulan plak kann... rezeki kau lah dikk dapat merase popia nestum air tangan kakak.. yg 1st time belaja nk buat tuu yg paling penting.. sedapp x sedap belakang cite..

so, petang td jgk g pasaraya.. beli bahan2 nk buat popia nestum nim.. alar x susah pon.. manyak senang.. cuma kne rajin laa ckit yee.. bahan2 pon x byk.. kulit popia, nestum, gula, minyak utk menggoreng.. tu je. alhamdulillah tadi lepas berbuka puasa.. selesai solat maghrib dan isyak.. husna terus ke dapur nk siapkan popia nestum.. adik nk makan punye pasal...kakak snggup buat. hehe.. kebetulan plak.. encik suami turun dapur nk bantu skali.. terharu.. hehe.. mybe die kesian tgk husna dari tadi x berhenti buat kije kt dapur kot..disebabkan ade yg sudi membantu..so, proses nk membuat popia nestum nim xlah lame seperti yang disangkakan.. kejapp jee.. abg puji ckp sedapp.. rangup jepp... alhamdulillah... kepada adik husna, Nurul Sakinah.. selamat merase popia nestum kakak buat yee.. 

o.k.. kat bawah nii husna kongsikan resepi popia nestum yg sedapp & rangup.. selamat mencuba !!

RESEPI POPIA NESTUM

BAHAN-BAHAN :
-1 peket besar kulit popia
-1 cawan gula dikisar halus
-1 1/2 cawan nestum dikisar
-2 sudu makan tepung gandum dan sedikit air, jadi paste untuk melekatkan popia
-minyak secukupnya untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN :

1.pisahkan kulit popia satu persatu.
2.gulungkan dan gamkan hujungnya dengan paste tepung.

3.setelah semua selesai digulung, gunting dlm 1 inci.
4.goreng sehingga bertukar warna kekuningan, angkat dan toskan.
5.gaulkan bersama bahan2 kisar tadi.. biar sampai melekat.
6.sejukkan... sebelum disimpan didalam balang.. siap.. 

RESEPI : kailan ikan masin

Assalamualaikum...

alhamdulillah hari ni 9 ramadhan sudah kite umat Islam berpuasa. menu berbuka hari ni tom yam putih, kailan ikan masin, telur dadar, tembikai, dan air cocktail.. 1st time buat sayur kailan ikan masin... hehe... rase cm beli kt kedai jee.. ekeke... o.k jom kite tgk resepinye :

RESEPI KAILAN IKAN MASIN

BAHAN-BAHAN :

-1 ikat kailan (asingkan daun & batang)
-1 potong ikan masin tenggiri jeruk
-2 ulas bawang putih
-1 ulas bawang merah
-lada benggala merah (dipotong dadu)
-2 sb minyak masak
-1 sb sos tiram
-1 sk gula

CARA PENYEDIAAN :

1.panaskan minyak.. dan masukkan ikan masin dan hancurkan.
2.kemudiaan masukkan bawang putih, bawang merah tumis hingga kekuningan.
3.masukkan batang kailan, air, dan sos tiram.. tumiskan selama 2minit.
4.selepas tu masukkan daunnya, gula, dan lada benggala merah.
5.setelah cukup layu.. tutup api dan sedia dihidangkan.

*kalau tambah air.. masukkan sedikit garam.. =)


13 July 2013

RESEPI : kek karamel pelangi

Assalamualaikum...

hari ni dh 4hari kite umat Islam berpuasa... alhamdulillah segalanya berjalan ngn lancar.. cm x sabar plak nk raya.. hehe... x sabar jgk nk pkai baju kurung same with dira.. =) o.k... berkenaan tajuk kat ats tuu.. husna dah lame sebenarnye try resepi ni... ntah nape tetibe pg ni rase cm xde kije nk buat... boleh laa post kt blog resepi ni yee... resepi ni nmpk jee cm susah.. bile dah try buat jadi cm senang plak... tu pendapat husna lah... kek karamel pelangi ni.. 1st husna buat post dlm facebook... ramai yg berminat nk buat...

ekekeke... ramai jugak mintak resepi... n ramai jugak yg nk tempah... alhamdulillah husna berpeluang mengambil tempahan untuk buat kek karamel pelangi ni dlm 4 tempahan jugak... respon yg husna dapat (+) dorg sume kate sedappp... 
o.k ni die resepinye...

RESEPI KEK KARAMEL PELANGI

BAHAN-BAHAN :

-GULA HANGUS (4 sudu besar gula kasar)
*masak atas api hingga gula mencair dan biarkan seketika)
*atau masak gula hangus dalam kuali.. dan tuangkan dlm loyang..guna kaedah nii.. jadi loyang x rosak)

BAHAGIAN ATAS (KARAMEL)

-1 cawan susu cair FN (tin biru pink)
-70 gm gula castor
-1/2 tsp esen vanilla
-3 kuning telur
*kacau sebati perlahan

LAPISAN KEK (A)

-140 gm tepung gandum
-70 gm gula castor
-3 kuning telur
-135 ml air
-1/2 tsp baking powder
-50 ml minyak jagung @ minyak masak
*putar kuning telur, air, gula dan minyak hingga kembang
*masukkan tepung yang dicampur baking powder.. kacau sebati.

MERINGUE (B)

-6 telur putih
-70 gm gula castor
-1/2 tsp krim of tar tar (x letak pon xpe)
*putar hingga adunan menjadi kental dan x jatuh jika diterbalikkan.

*CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA (ADUNAN KEK)

1.masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi.
2.masukkan adunan kek yang telah diwarnakan dan diperisakan (paste pandan contohnye) (adunan xkan tenggelam dalam karamel) (berselang seli dengan cara marble)
3.panaskan oven selama 10minit.
4.masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi (bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamel hangus).
5.45minit pertama bakar guna api bawah sahaja dan 15minit lagi api atas dan bawah dengan suhu 180 C.
6.bila kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinya dari loyang.
7.terbalikkan kek perlahan-lahan.
8.selepas diterbalikkan akan ada lebihan air gula yang banyak.. lap je perlahan-lahan guna tisu di sekeliling kek dan diatas karamelnya.. k siap... =)
rupa kek karamel pelangi yg belum dibakar
rupa kek keramel pelangi yg siap dibakar

8 July 2013

RESEPI : puding buih

Assalamualaikum...

hehe... alhamdulillah.. hari ni ade tempahan untuk puding buih.. 3bekas tuu... biase buat sendiri utk mkn jee.. rezeki.. org nk tempah ngn kite.. kite amik jee... xkn nk tolak plak... pagi nim... bangun jee dari tido.. tetibe pening kepala... alahaiii... kang x terbuat puding buih org tuhh.. kuatkan semangat.. bangun awl pagi.. siapkan tempahan... sbbnye.. loyang ad satu jee.. haha ! kena laa.. buat awl2.. pastu blh rehat.. yeayy...

apepon husna cuba selitkan resepi kat sini untuk dikongsikan bersama.. sedappp... lagi sedapp dimakan sejukk... =)

RESEPI PUDING BUIH 

BAHAN-BAHAN :

BAHAN A
-agar2 1 packet
-3 cwn air
-3/4 cwn gula
-nak wangi letak daun pandan (x letak pon xpe)

BAHAN B
-6 biji putih telur
-5 biji kuning telur
-esen vanilla (husna guna 3/4 guna penutup botol esen vanilla)
-1/2 cawan susu cair

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
-1 tin susu pekat manis
-1/2 tin susu cair
-3 tin air
-daun pandan
-red calour (sirap)
-gula (nak manis letak banyak.. x suke manis boleh kurangkan)
-esen vanilla
-1/2 sb tepung kastad

CARA PENYEDIAAN :

1.masak agar2 sehingga larut. bila dah larut sepenuhnya baru masuk gula.
2.asingkan bancuhan agar2 kepada 2bahagian.
3.satu bahagian asing dalam 1/2cawan letak sedikit sirap. kacau sebati tuang dalam bekas acuan/ loyang. (untuk hiasan atas puding)
4.seterusnya, pukul putih telur sehingga kembang dengan mixer.
5.then, masukkan kuning telur, esen vanilla, bancuhan agar2 dan susu cair.

(lepas masukkan kuning telur dan esen vanilla, putar sekejap bagi sebati)


update : 24/2/2015
*tips.. dah siap pukul semua bahan2 kat ats.. pukul sehingga puding suam2 kuku... ye.. gune speed slow je.. blh celup sikit dengan sudu.. rase.. kalau dah suam x panas dh terus je tuang dalam bekas acuan/ loyang yee.. kalau masih panas dh tuang. nanti x jadi puding tu.

6.bila dh pukul sehingga sebati, masukkan bancuhan puding dalam loyang tadi.. tunggu puding mengeras.. siap.. (lepas 5minit husna masukkan dalam freezer)


CARA-CARA UNTUK KUAH :
-masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih..

update : 24/2/2015
*masukkan semua bahan2 untuk kuah.. kecuali tepung kastad. kacau semua sehingga sebati..buka api  masak sehingga mendidih. tutup api.. baru masukkan tepung kastad (yg telah dikacau dahulu dengan sedikit air) senang sikit kije.. kalau masukkan dlu tepung kastard nanti kena selalu kacau. tkt kastard hangus kt bawah.


thanks kakak (Munirah) sudi berkongsi resepi puding buih yg sedapp nii... ^_^

4 July 2013

RESEPI : lempeng tepung gandum

Assalamualaikum...

aishhh pagi2 jee perut nih ad bunyi semacam jee.. selalu fikir nk masak @ makan ape tuk breakfast.. husna nim kekadang breakfast ikut suke jee... makan roti sapu jem... kekadang tu ade jugak sampai boleh terlupa nak breakfast.. hehe.. sekarang ni pepagi lagi husna dah ngadap ke lappy nih... tangan ni asyik scroll ke mouse je duk bace status org... dh jadi rutin harian.. hehe

duk scroll punya scroll... terbace resepi kat fb nim https://www.facebook.com/pages/Resepi-Bonda/276050199119582?ref=stream&hc_location=stream.. "Lempeng Tepung Gandum" ape lagi... bahan2 die pun senang jee... rajinkan diri ke dapor..

o.k meh kite tgk bahan2 dan cara nak membuatnye k...
RESEPI LEMPENG TEPUNG GANDUM

BAHAN-BAHAN :

-2 cawan tepung gandum
-1 cawan air
-1 sudu teh garam halus
-1 biji telur

CARA PENYEDIAAN :

1.semua bahan di atas di satukan dan dikisar sekejap dalam mesin pengisar (blender) menjadi batter.
2.ambil satu senduk bancuhan tepung (batter) dan dileserkan dalam kuali non-stick. jangan terlalu tebal, hanya lebih kurang seperti tebal roti canai.

3.bila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas.

4.bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
5.sesuai dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin atau pun kari.


o.k.. siap ! selamat mencuba.. 


o.k ni die rupa Lempeng Tepung Gandum Husna Kitchen.. makan bersama sambal sardin... besttt... sampai menjilat jari.. dira pon suke makan .. =)