Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

8 July 2013

RESEPI : puding buih

Assalamualaikum...

hehe... alhamdulillah.. hari ni ade tempahan untuk puding buih.. 3bekas tuu... biase buat sendiri utk mkn jee.. rezeki.. org nk tempah ngn kite.. kite amik jee... xkn nk tolak plak... pagi nim... bangun jee dari tido.. tetibe pening kepala... alahaiii... kang x terbuat puding buih org tuhh.. kuatkan semangat.. bangun awl pagi.. siapkan tempahan... sbbnye.. loyang ad satu jee.. haha ! kena laa.. buat awl2.. pastu blh rehat.. yeayy...

apepon husna cuba selitkan resepi kat sini untuk dikongsikan bersama.. sedappp... lagi sedapp dimakan sejukk... =)

RESEPI PUDING BUIH 

BAHAN-BAHAN :

BAHAN A
-agar2 1 packet
-3 cwn air
-3/4 cwn gula
-nak wangi letak daun pandan (x letak pon xpe)

BAHAN B
-6 biji putih telur
-5 biji kuning telur
-esen vanilla (husna guna 3/4 guna penutup botol esen vanilla)
-1/2 cawan susu cair

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
-1 tin susu pekat manis
-1/2 tin susu cair
-3 tin air
-daun pandan
-red calour (sirap)
-gula (nak manis letak banyak.. x suke manis boleh kurangkan)
-esen vanilla
-1/2 sb tepung kastad

CARA PENYEDIAAN :

1.masak agar2 sehingga larut. bila dah larut sepenuhnya baru masuk gula.
2.asingkan bancuhan agar2 kepada 2bahagian.
3.satu bahagian asing dalam 1/2cawan letak sedikit sirap. kacau sebati tuang dalam bekas acuan/ loyang. (untuk hiasan atas puding)
4.seterusnya, pukul putih telur sehingga kembang dengan mixer.
5.then, masukkan kuning telur, esen vanilla, bancuhan agar2 dan susu cair.

(lepas masukkan kuning telur dan esen vanilla, putar sekejap bagi sebati)


update : 24/2/2015
*tips.. dah siap pukul semua bahan2 kat ats.. pukul sehingga puding suam2 kuku... ye.. gune speed slow je.. blh celup sikit dengan sudu.. rase.. kalau dah suam x panas dh terus je tuang dalam bekas acuan/ loyang yee.. kalau masih panas dh tuang. nanti x jadi puding tu.

6.bila dh pukul sehingga sebati, masukkan bancuhan puding dalam loyang tadi.. tunggu puding mengeras.. siap.. (lepas 5minit husna masukkan dalam freezer)


CARA-CARA UNTUK KUAH :
-masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih..

update : 24/2/2015
*masukkan semua bahan2 untuk kuah.. kecuali tepung kastad. kacau semua sehingga sebati..buka api  masak sehingga mendidih. tutup api.. baru masukkan tepung kastad (yg telah dikacau dahulu dengan sedikit air) senang sikit kije.. kalau masukkan dlu tepung kastard nanti kena selalu kacau. tkt kastard hangus kt bawah.


thanks kakak (Munirah) sudi berkongsi resepi puding buih yg sedapp nii... ^_^

5 comments:

  1. Replies
    1. maaf ye lambat reply.. sy guna brand KCL yg RM 3.50.. 25g kalau x silap.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Salam sis :)

    Boleh tahu bahan di atas ni utk satu loyang sahaja ke?

    ReplyDelete
  4. lepas tu, 1 cawan tu dalam berapa ml ye? 200-250? :) Thank you! Nak buat untuk open house raya. Hehe.

    ReplyDelete