Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

3 November 2013

RESEPI : snow cheese cake / kek keju meleleh

Assalamualaikum...

selamat malam sume.. mlm ni xnak cite pnjg lebar sgt.. sbb dah ngantuk... mate dh lebam kes x cukup tido... hadirah selsema, batuk... alhamdulillah x melarat... cume kne pantau sebaiknye... semoga cepat2 sembuh nur hadirah syg.. Amin. skrg mmg musim snow cheese cake/ kek keju meleleh kann... kalau bukak fb fuhlamak byk giler kwn2 update psl kek ni... ternganga mulut duk tgk.. tgk gmbr saje x boleh jadii.. kne try buat jgk.. baru tahu caner rase die.. 

o.k lah, utk peringatan korg nak buat kek ni gune keju brand ni taw.. Anchor 'HIMELT' sesuai sgt utk topping kek cm gini.. 

o.k meh tgk resepi kat bwh ni... =)


JEMPUT LIKE PAGE HUSNA YEE.. TERIMA KASIH =)



RESEPI SHOW CHEESE CAKE / KEK KEJU MELELEH

BAHAN-BAHAN :

UNTUK KEK

-100 g tepung hongkong (husna guna tepung gandum)*
-60 g tepung jagung*
-1 sudu kecil baking powder*
-1 sudu besar ovalette
-100 g gula kastor
-4 biji telur (husna guna telur gred A)
-2 biji kuning telur
-50 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
-75 g mentega cair
-sedikit esen vanilla

antara bahan-bahan utk kek.. telur tu jgn lupa cuci bersih-bersih sblm guna taw =)
CARA :

1.ayakkan dahulu bahan yg bertanda *.
2.campur semua bahan di atas kecuali mentega cair. pukul high speed sampai gebu baru masukkan mentega cair.


3.sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dengan sedikit butter.


4.bakar dalam oven pada suhu 150C selama 45minit. guna api atas dan bawah.

sebelum dibakar

selepas dibakar..

UNTUK KRIM

-250 g cream cheese
-120 g susu pekat manis
- 50 ml UHT whipping cream

(satukan ketiga bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)

update : 15/11/2013
HARGA : RM75.00 (BAKERY)
HUSNA BELI YG DH SIAP DIPOTONG/DITIMBANG DALAM RM12.

UNTUK TOPPING

-1 buku HIMELT CHEESE dalam 250g (sesuai untuk snow cheese cake, roti, sandwich, burger dan pelbagai kegunaan kerana ianya adalah 'HEAT STABLE CHEESE')

(parut.. dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan)

CARA PENYEDIAAN :

1.kek yg dimasak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi kepada 2 bahagian, husna bahagikan kepada 2 bahagian guna benang.

2.sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.


3.sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
4.akhir sekali, taburkan HIMELT CHEESE yg telah diparut tadi keseluruh kek sebagai topping.
5.sebelum di makan.. masukkan dalam peti ais dulu yee.. dalam 1-2 jam. lepas tu baru potong.

setelah dipotong...
hasilnye.. kek sgt2 lembut
selamat mencuba !

133 comments:

  1. Replies
    1. X sure la yana.. x pernah kukus. If kukus mgkin kek akn jd lembab.. x sedap.

      Delete
    2. Bleh je kukus. Sx buat jadi je... memg t'baik lah.

      Delete
  2. Replies
    1. Farina... sy guna loyang saiz 9 inci..

      Delete
  3. Replies
    1. X pernah try kaedah kukus... if nk cuba, boleh.. x salah..

      Delete
    2. Bleh je kukus. Sy da penah buat da.

      Delete
  4. serius nampak sedap sgt kek ni..meltingggggggggg...

    ReplyDelete
  5. Alam..mcm best je..nk tnye,klu x guna ovalette boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best n sedaap sgt... ovalette mmg kne gune.. utk buat kek tu jd lembut mcm kek span.. =)

      Delete
  6. Ovalette tu ape eh? Cuba cr td kt tesco xjumpe ; (

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovalette merupakan penstabil yg digunakan untuk membuat kek span dan kek-kek yg menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek..ovalette berwarna oren.. ad dijual di bakery/ pasaraya.

      Delete
  7. agak2 brapa minit nk pukul bahan2 yg d satukan?mcmana nk tau adunan da gebu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm 5minit.. biase dlm 5minit tu dah cukup gebu... =)

      Delete
  8. Salam..dik Husna..adunan utk krim x perlu dimasakkn k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... krim tu xyah masak dh.. pukul je krim keju, whipping cream, dan susu pekat manis sehingga sebati dan x berketul-ketul... siap utk dijadikan topping... =)

      Delete
  9. Sis,.. cream cheese tu klo gna yg spread pnye blh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mksud awk xnk + susu dan w.cream ke ?

      Delete
  10. Terima kasih Husna .. Moga berjaya saya keluarkan produk "Fairuz Hafeez Snow Cheese Cake" .. he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. same-same... hehe.. mudah-mudahan... good luck Mohd Fairuz =)

      Delete
  11. bila masa nak mskkn tepung yg diajak tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. slps dh msukkan telur, ovalette, esen vanilla, air sejuk, dan gula kastor.. sy pukul sehingga sebati.. bru masukkan tepung yg telah diayak.. pukul lg sehingga gebu dlm 5minit.. then, masukkan mentega cair..

      Delete
  12. telur semua total 6 biji ker? 2 biji kuning saja. btl ker?

    ReplyDelete
  13. baru saya tau boleh potong kek guna benang... aduhh... ketinggalan keretapi sungguh... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... kan.. lg senang guna benang...

      Delete
  14. tenkiu share resepi..sy br buat weekend baru ni..lembut n sedap sgt..

    ReplyDelete
  15. sis Husna, tepung apa di guna kan ni? tepung gandum apa jenama?

    ReplyDelete
  16. Salam nk tye...awak gne loyang yg belah bawah dia blh tolak naik ats ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... xah.. sy guna loyang biase je..

      Delete
  17. Salam Husna..cheese yg Anchor tu rm12 brapa gm? Boleh dapat brapa biji kek?
    Satu lagi lps potong gune bnang Husna angkat kepingan tu macamna..?Akak dh try tp lecah la pulak kek....x pandai
    .huhu..sori ye byk menanya lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. 270g.. boleh dapat dlm 2biji kek.. biase lepas kek dh masak... husna angkat.. biarkan dlu kek tu dlm loyang dlm 2-3minit.. lepas tu baru terbalikkan.. dan biarkan kek betul-betul sejuk.. baru husna potong kek guna benang.. cara angkat kek lepas dh potong tu.. husna guna belakang loyang.. letak loyang tu ats kek terbalikkan sikit je.. jadi x angkat guna tangan.. guna belakang loyang... sebelah kek akn melekat kat loyang asal.. sebelah lg melekat kat belakang loyang.. jadi kek x lecah.. maaf ye kalau sis x fhm.. husna pun reti nk terangkn dgn lebih mudah lg.. hehe..

      Delete
  18. Akak nak. Tadi dah terlupa nak ayakkan tepung jagung dan baking powder tk pe ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau diayak lebih baik.. (dpt tekstur yg cantik) kalau terlupa xpe.. janji kek menjadi... hehe...

      Delete
  19. kalau takpakai whiping cheese boleh ke? Pakai susu segar boleh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gune susu segar.. mungkin topping die terlebih leleh plak (cair sgt).. seeloknya guna whipping cream.. =)

      Delete
  20. cmne kaedah api atas dan bawah tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oven sy ad guna api atas shj/ api bwh shj.. ataupun kedua-duanya (ats dan bwh) ats oven masing2.. kalu oven besar xde api ats.. bakar je mcm biase..

      Delete
  21. Kak yana, kalau whipping cream tu kene putar dlu ke biar dia jadi cream ? Ke cair2 tu cmpur je dengan cheese ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nabila.. w.cream tu 50ml kan.. putar je mcm biase.. kejap je.. pastu baru letak cream cheese.. biarkan cream cheese kat suhu bilik dulu taw.. jgn amik terus dari peti nt jadi ketul2.. cubit sikit2 letak dlm bekas tu.. bru putar smpai sebati. then, letak susu pekat manis.. putar lg smpai sebati ye.. siap.. =)

      Delete
  22. Salam husna...kalau ikut sukatan resipi ni biasenye utk bape kg?

    ReplyDelete
  23. Husna...susahnya nak dpt cream chees. ..jenama lain bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biase kalau kat bakery ad mcm2 jenis cream cheese.. xpe sis, jenama lain pun boleh..

      Delete
  24. wahh mcm best ni..kena cuba jugak..
    http://mamamursyid.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. husna nape kek saya xnaik bhg bwh mendap saya guna tepung naik sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biase kalau guna tepung naik sendiri dh xyh letak baking powder.. sis ad letak ke ?

      Delete
  26. Terima kasih untuk resepi ni. Saya buat dh untuk kami 1 family. Saya letak filling kt tgh tu. Pastu bg member2 rasa. Semua pakat order. Alhamdulillah Dah 2 bulan saya buat jual. Sampai lupa mintak izin tuan punyer resepi. Ampunnnn... Bulan ni saya buat new flavours. Nk test market. Terima kasih sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. same-same shima nur.. waa.. rezeki awk la tu.. wish u good luck..

      Delete
  27. Assalamualaikum ..nk tny..bahan2 tu memang kne cmpur semua ke...? Bkn kne pukul telur sampai kembang dulu ke..? Sy dh wt..tp kek nya xjd..mmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. blh je nk campur semua.. sy guna stand mixer.. so, sy biarkan je ia berputar dlm speed no.3 mula2 masukkan telur.. agk2 kembang je.. pastu masukkan ovalette,esen vanilla,air sejuk.. agk2 dh sebati.. masukkan gula sikit demi sedikit.. lepas tu, sy tukar speed no.1 masukkan tepung yg telah diayak td masukkan sikit2 smpai habis.. tukar pd kelajuan maksima.. putar smpai gebu dalam 5minit.. last skali, rendahkn kelajuan masukkan butter yg telah dicairkan td. putar sebati.. siap.. dh blh bakar..

      Delete
    2. Oh...telur tu semua 6 biji ke kak..?maaf bnyk tny lak hee..

      Delete
    3. yee.. 6biji.. hehe.. 4biji + 2kuning telur..

      Delete
    4. Nk tny ag ni..cowie..lw guna loyang empat segi leh x..?

      Delete
    5. boleh.. yg penting jgn lupa alas dgn baking paper pastu sapu butter/ mentega supaya kek x melekat ye..

      Delete
    6. Sapu mentega pada baking paper pada dasarnya kan? Bkn keliling loyang?

      Delete
    7. Rose... keliling pun blh. Lg bagus..

      Delete
  28. Sy ambil resepi ni. nnti nk try buat. thankyou. Accept sy d facebook yea. :)

    ReplyDelete
  29. teringin sgt nk buat..harap2 menjadi..
    http://www.hdanaturalbeauty.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. mohon share yer sis.. n nak try balik umah nt heheh

    ReplyDelete
  31. assalammualaikum sis.. smlm try buat kek cheese tp xmenjadi sis.... kek xkembang...xnaik nape ek.. xtau apa yg salah.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. maaf lmbt bls ye Batrisya. ad ank kecik jrg on9.. cuba pukul adunan tu selama 5minit supaya btl2 kembang. then, baru ltk mentega cair. jgn lupa ltk ovalette ye..

      Delete
    2. Sy dh rase ap yg awk rase batrisya.. huhu walaupun selalu baking kek ni. Ad jgk sy tewas dan x tahu punca knp kek sy x gebu x naik mcm biase.. rupenyer perlu pukul dlu telur tu smpai kembang. Kdg2 sy terlupa sbb nk cepat.. kurang tido hilang terus skill hehe.. dh pukul telur smpai kembang.. bru masukkn ovalette & lain2. InshaaAllah menjadi.. xyh ssh hati dh.

      Delete
  32. Krimwell boleh guna x utk topping cheesenya..?

    ReplyDelete
  33. Krimwell boleh guna x utk topping cheesenya..?

    ReplyDelete
  34. Kalau guna loyang empat segi,dpt guna size apa tu sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loyang bulat ni saiz 9inci.. kalau loyang 4segi sesuai jgk saiz 9inci kek xlah tggi sgt..

      Delete
  35. Maaf nak tanya lagi,kek tu boleh tak dibahagi kepada 3 bahagian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try guna loyang saiz 8inci.. kek jd tggi. Blh bahagi jd 3..

      Delete
  36. Salam ....
    Saya nk tanya boleh tak pakai minyak jagung untuk gantikan butter cair tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      InshaaAllah blh... sbb fungsi die same je.. blh try =)

      Delete
  37. Assalam.. sy pernah cuba buat 2 kali, tp bantat jugak.. lpas tu dah serik.. tp bila tngok gmbar kek, tringin nak buat lg.. boleh sy tahu apa yg tk btul ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. cuba citekn step yg awk buat? sy ikut resepi ni.. alhamdulillah jadi.. mase nk putar telur tu. sy gune stand mixer.. speed no.3 putar telur agk2 kembang je.. pastu letak ovalette.. air sejuk.. esen vanilla.. gula. putar sekejap bg sebati. masukkn tepung & tukar high speed no.5 putar selama 5minit.. last bru masukkan mentega cair. then bakar suhu 150C 45minit.

      Delete
  38. sy dah try bt smlm sis husna.tk jd.yaallah kcwa ase aty

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek jd mcm mane.. x naik ke? Cuba bace komen yg sy bls kt ats ni.. blh tahu kt mane silap..

      Delete
    2. sure jadi kalau ikot betol2...pastikan adunan tu betol2 kembang+ringan macam adunan kuih bahulu....

      Delete
  39. sis husna masa pukul telur tu mix telur smpi jd warna pth ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elah putar brp lame? Ha ah lebih kurang putih smpai gebu. Sy putar speed tggi selama 5minit.

      Delete
    2. mesty mesin pmtr sis yg mhl.sy bt 5 mnt kek still lg cair sis..huhu..bkr2 tk naek pom kek sy

      Delete
    3. slp sy mybe ptr tk lme.tk dang gebu dah p.ltk tpg n p bkr.huwaaa

      Delete
    4. Dop lah.. x mahal mane. Brand pensonic yg biase je.. awk putar brp lame?

      Delete
  40. mohon share ye...tgok mcm mudah je....
    sis punya resepi/....

    ReplyDelete
  41. 2biji kuning telur ke, 2biji putih telur ya?saya tengok gambar mcam putih telur dlm mgkuk kecil tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perasan x dlm mgkuk sebelah total brp kuning telor? 6 kan.. jd yg mgkuk satu lg tu sekadar gmbr hiasan. Tu putih telur yg telah diasingkan. Hehe

      Delete
  42. Bole tak letak bahan krim tu masa kek masih panas..?? (Baru lepas keluar oven)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastikan kek sejuk dlu ye... bimbang nanti kek tu x tahan lame plak... blh try terbalikkn kek yg dah masak ats redai kek dlu.. =D

      Delete
  43. Salam sis..tq yer share resepi yg marvellous ni...saya dah try..seriously mmg sgt2 sedap..family in law n saudara mara yg datang kenduri pon puji sedap kek ni heheheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam etun... same2 dear. alhamdulillah... sy pun smpai skrg masih jual lg..

      Delete
  44. salam sis. kalau tak letak tepung jagung boleh tak? lupa bli la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... hehe dlm resepi kena ltk sis. =)

      Delete
  45. Saya dah buat resepi ni. Alhamdulillah, sedap sgt dan gebu kek dia! Cuma saya tambahkan sikit susu pekat manis dalam cream cheese tu takut masam sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Sy pun biase tambah susu pekat lebih sikit.. kalu nk dpt dlm kuantiti yg byk pun sy buat mcm tu. Syarat Whipping cream pun kne lebih..

      Delete
  46. Suka baca Husna balas komen. Polite n nice. Detail jg. Dianne nak cuba resepi cheesecake leleh Husna hari ni ya. Minta halal dunia akhirat. Semoga diberkati. Salam perkenalan Husna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe trm kasih.. salam perkenalan juga buat Dianne. Blh cuba.. meh husna bg tips.. pukul telur dlu bg kembang taw kalu bru nk bljr.. dh kembang bru masukkn ovalette dan bahan2 lain. Lg satu dlu husna gune tpg gandum cap sauh.. skrg gune cap ros. Lg best.. lembut je.

      Delete
    2. Waahhh so lucky! Kebetulan dianne mmg beli tepung cap ros bru2 ni. 2 packs lagi. Hehe Sebelum ni guna tepung sauh atau faiza. Tetiba terdetik nak try ros. Baca reply Husna ni makin excited nak cuba. Thanks for the tips Husna. Dianne tgh baking buttercake. Lepas ni turn cheesecake pulak. Semoga menjadi. !! :*

      Delete
    3. Husna, dianne dh cuba cheesecake leleh ni. Alhamdullillah sedap. Cuma ada dua perkara. 1)dianne kena guna extra masa 20min utk bakar sbb bahagian dlm x masak tp atas dh masak&seems rangup dan tebal sikit. 2)creamcheese frosting agak masam lg. Dianne kena tambah gula atau susu lg ke? Harap husna sudi bantu. Tq husna :)

      Delete
    4. Bestnye.. lame dh x baking buttercake.. 1)dianne dh gune api ats bwh ke? 150C 45minit. Tray tu ltk tgh2.. husna ad kakak ipar die mmg terer buat kek. Prnh tgk die bakar cheesecake gune suhu 200C bakar dlm 20minit je jimat mase... husna prnh try. Cume dh terbiase gune suhu 150C msk secara perlahan. Dianne kne + 20minit lg lame jgk tu... 2)kalau dianne ad bace komen kt ats ad sorg name nurin yg tambah susu pekat dalam cheese tkt masam sgt. Dianne blh try.. letak setengah tin xpe.. ejas balik rase die.. kalau tlampau manis tambah whipping cream.. bahagian ni kne pndai ejas rase... manis sikit xpe.. sbb nanti bile mkn dgn kek rase die ngam.

      Delete
    5. Kalau ikut dlm gmbr husna ltk tray bwh kan.. sbbnye oven kecik. Kalau ltk tgh2 tlampau msk bhagian ats.. dlm x msk lg. Skrg ni husna gune oven lain.. besar tp silap beli yg tinggi so.. kne ltk tray tgh2. Bergantung ats oven msg2 ye..

      Delete
  47. Salam dik Husna..maaf ye..resepi ni kalau nk buat pandan cheese leleh boleh x..agaknya lari x sukatannya nanti..tercair ke...trima kasih ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... boleh. tambah je pandan paste & pewarna hijau.. same2..

      Delete
  48. Assalam..sis Husna..tringin sgt nk cube.. Tp xreti nk gune sukatan ikot g.. Bleh x bgitau sukatan ikot cwan..huhu mekaseh ye husna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. maaf. husna xde resepi utk cawan.. =(

      Delete
  49. Replies
    1. ad yg cakap boleh je kukus.. xde hal. sis blh try dlu ye..

      Delete
  50. http://husnamathussain.blogspot.my/2016/05/resepi-kek-keju-meleleh-2016.html

    UNTUK RUJUKAN HUSNA ADA UPDATE RESEPI KEK KEJU MELELEH... TERIMA KASIH =)

    ReplyDelete
  51. Slm husna...klu x keberatan, bole bg nama dlm fb tak...t.ksh

    ReplyDelete
  52. slm husna.. loyang 8 x 8 bolh tak guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. blh. Cuma sy bimbang kek tu naik tggi dalam x berapa masak.. kalau bahagi 2 bahagian xpe.. jadi 2biji kek.

      Delete
  53. Salam.. maaf bertanya.. dalam kek memang tak letak cream cheese yer? Hanya topping sahaja yang letak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. ye betul dlm kek x letak. Gabungan kek + krim keju + keju parut kire o.k dh..

      Delete
  54. Akak,boleh tak gantikn whipping cream dengan yougurt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x salah nak gantikan dengan yogurt. whipping cream ni nak bagi pekatkan and sedapkan topping tu je.. boleh try ya.

      Delete
  55. Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann 😣😣 kene seruu aura rajn dtg ni😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. adunan last sebelum bakar tu gebu maknanya jadi la tu. boleh try lagi sis.

      Delete
  56. Sedapnya tengok... nak try buatlah... 😻

    ReplyDelete
  57. Boleh tak ganti air sejuk tu ngan susu sejuk

    ReplyDelete
  58. nak tanya, utk bakar tu apa maksud guna api atas dan bawah? hehe baru nak belajar baking

    ReplyDelete