Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

4 December 2014

RESEPI : roti jala dan kari ayam

Assalamualaikum...

dh lame sgt x kongsi resepi kat blog. sibuk je memanjang... ni pun curi2 masa kejap sementara haris tgh tidur... hehe. roti jala dan kari ayam ni husna buat ptg td.. nak sgt mkn haa.. lebih drpd org mengidam.. haha. maka, terhasil lah.. jeng jeng jeng... bab kate mok husna. "kalau dah rajin.. semua mende nak buat mesti jadi punye sbb bukan die buat kite. kite buat die" haa... nak buat pape mesti kena rajin ye kwn2 sume...

selamat mencuba!



RESEPI ROTI JALA DAN KARI AYAM

BAHAN-BAHAN (ROTI JALA) :

-3 cwn air + sedikit santan dalam 3/4 cwn
-1 biji telur
-1sk pewarna kuning
-1/2kg tepung gandum
-1sk garam

CARA PENYEDIAAN :

1.satukan semua bahan2 mengikut turutan diatas dan blender(kalau nak mudah ketika menjala adunan ats non-stick pan nanti xmo adunan tu tersekat2.. sila tapis adunan selepas blender dgn penapis supaya tepung tu betul2 sebati ye)
2.panaskan non-stick pan.
3.masukkan adunan roti jalan dlm acuan/botol dan jalakan atas kuali. biar sebentar sampai masak (x perlu balikkan).
4.angkat dan lipat/gulung.
5.boleh hidang dengan kari ayam atau serawa durian.

nota : air tu ikut tepung ye.. kalau pekat sgt smpai susah nak jala sila tambah sikit air, kalau ikut cair tambah tepung sikit.

BAHAN-BAHAN (KARI AYAM) :

-1/2kg ayam *potong kecil
-2 labu bawang besar *tumbuk
-3 ulas bawang putih *tumbuk
-i inch halia *tumbuk
-2 sb cili boh/cili giling (blh kurang kalau xnak pedas)
-1 btg kayu manis
-2 bunga lawang
-4 cengkih
-1 paket kecil/24g kari ayam dan daging *bancuh dgn sedikit air
-200ml santan (husna beli santan kat kedai RM4.. letak sikit dlm adunan roti jala. selebihnya buat kuah kari ayam)
-3 biji kentang *potong 8
-garam dan gula secukupnya

CARA PENYEDIAAN :

1.tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan rempah kasar sehingga naik bau.
2.masukkan cili boh dan tumis sampai pecah minyak.
3.masukkan rempah kari dan tumis sebentar.
4.masukkana ayam dan kentang. biarkan reneh sekejap.
5.masukkan santan dan air (ikut nak kepekatan mcm mane)
6.biarkan mendidih.. masukkan gula dan garam. siap.