Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

27 July 2013

RESEPI : buah melaka @ onde-onde

Assalamualaikum...

kemarin waktu nk berbuka puasa.. dah siap2 masak sup ayam.. goreng sayur, masak nasi.. selambe jee silang kaki  tgk tv... dh selesai sume blh rehat.. "dalam hati" hehe.. tetibe fikir punye fikir.. mende ape lagi yg x terbuat... 15minit jgk masa terbuang duk fikir nih.. teringat kat nyior parut yg mintak tolong cik abg belikan td.. letak dlm peti.. kalau lupa.. alamaknye x terbuat laa..lg 10minit nk berbuka.. sempat lagi kuar umh amik 4-5 helai daun pandan nk buat onde-onde..

hahaha... teringin nk buat lagi onde-onde nim sebab ari tuu.. dah try buat.. lupa nk letak kapor sireh... husna punye onde-onde lembik.. tp ttp sedapp... o.k jom tgk resepi yg semudah ABC nii..


RESEPI BUAH MELAKA @ ONDE-ONDE

BAHAN-BAHAN

-1 bungkus tepung pulut (dpt sepinggan besar cm gmbr kt atas)
-sedikit air kapor sireh
-4-5 helai daun pandan (jadikan air pandan)
-3 ketul gula melaka (dipotong dadu)
-1 biji kelapa muda parut (1/2 biji pon dh cukup)

CARA PENYEDIAAN :

1.bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2.panaskan air hingga mendidih.
3.ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
4.masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. buatkan bulat.
5.masukkan bebola pulut kedalam air yg mendidih tadi.. bila dah timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
6.golekkan kuih bersama kelapa parut yg bercampur sedikit garam.
7.dah boleh ngap !! sedapp... =)

No comments:

Post a Comment