alhamdulillah.. hari ni ade tempahan untuk puding buih.. 3bekas tuu... biase buat sendiri utk mkn jee.. rezeki.. org nk tempah ngn kite.. kite amik jee... xkn nk tolak plak... pagi nim... bangun jee dari tido.. tetibe pening kepala... alahaiii... kang x terbuat puding buih org tuhh.. kuatkan semangat.. bangun awl pagi.. siapkan tempahan... sbbnye.. loyang ad satu jee.. haha ! kena laa.. buat awl2.. pastu blh rehat.. yeayy...
apepon husna cuba selitkan resepi kat sini untuk dikongsikan bersama.. sedappp... lagi sedapp dimakan sejukk... =)
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A
-agar2 1 packet
-3 cwn air
-3/4 cwn gula
-nak wangi letak daun pandan (x letak pon xpe)
BAHAN B
-6 biji putih telur
-5 biji kuning telur
-esen vanilla (husna guna 3/4 guna penutup botol esen vanilla)
-1/2 cawan susu cair
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
-1 tin susu pekat manis
-1/2 tin susu cair
-3 tin air
-daun pandan
-red calour (sirap)
-gula (nak manis letak banyak.. x suke manis boleh kurangkan)
-esen vanilla
-1/2 sb tepung kastad
CARA PENYEDIAAN :
1.masak agar2 sehingga larut. bila dah larut sepenuhnya baru masuk gula.
2.asingkan bancuhan agar2 kepada 2bahagian.
3.satu bahagian asing dalam 1/2cawan letak sedikit sirap. kacau sebati tuang dalam bekas acuan/ loyang. (untuk hiasan atas puding)
4.seterusnya, pukul putih telur sehingga kembang dengan mixer.
5.then, masukkan kuning telur, esen vanilla, bancuhan agar2 dan susu cair.
(lepas masukkan kuning telur dan esen vanilla, putar sekejap bagi sebati)
6.bila dh pukul sehingga sebati, masukkan bancuhan puding dalam loyang tadi.. tunggu puding mengeras.. siap.. (lepas 5minit husna masukkan dalam freezer)
CARA-CARA UNTUK KUAH :
-masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih..
update : 24/2/2015
*masukkan semua bahan2 untuk kuah.. kecuali tepung kastad. kacau semua sehingga sebati..buka api masak sehingga mendidih. tutup api.. baru masukkan tepung kastad (yg telah dikacau dahulu dengan sedikit air) senang sikit kije.. kalau masukkan dlu tepung kastard nanti kena selalu kacau. tkt kastard hangus kt bawah.
resepi asalnya mintak ngn ank sdare.. thank you kakak munirah =)
Agar2 brapa gm
ReplyDeletemaaf ye lambat reply.. sy guna brand KCL yg RM 3.50.. 25g kalau x silap.
DeleteSalam sis :)
ReplyDeleteBoleh tahu bahan di atas ni utk satu loyang sahaja ke?
salam..
Deleteye untuk satu loyang
lepas tu, 1 cawan tu dalam berapa ml ye? 200-250? :) Thank you! Nak buat untuk open house raya. Hehe.
ReplyDeletelebih kurang dlm 230ml
DeleteSis Husna, bila sis reply baru teringat sedap sgt puding ni sampai ada yang minta resepi masa buat 2015 dulu. Minta halal ya resepi ni ☺️ Kalau saya buat berniaga boleh ke dgn resepi ni?
ReplyDeleteLama kan 2018 baru reply. Sorry... Sy halalkan. Boleh buat niaga. Sy kongsikan dlm blog ni pun tuk memudahkan org yg nk belajar buat sendiri puding buih comel ni.. Yg penting sedap. Tq jgk untuk ank sdare sy munirah...
DeleteKenapa sy buat xjadi
ReplyDeleteKalau agar agar 37.5grm blh guna resepi ni x?
ReplyDelete