RESEPI KEK PISANG
4 biji telur
8 biji pisang emas (7 dilecek 1 untuk hiasan)
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
¾ cawan minyak jagung/ minyak masak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Sedikit garam
8 biji pisang emas (7 dilecek 1 untuk hiasan)
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
¾ cawan minyak jagung/ minyak masak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Sedikit garam
Panaskan oven pada suhu 170c (15minit) gris loyang dgn mentega + baking paper. Ayakkan tepung gandum dgn baking powder ketepikan. 7biji pisang dilecek halus dan digaul dgn soda + garam. Pukul telur bersama gula dan esen. Masukkan pisang pukul rata. Masukkan minyak jagung.. Kemudian masukkan tepung, gaul rata dan tuangkan dalam loyang (hias hirisan pisang atas kek) turunkan suhu kpd 160c bakar selama 45minit/ sehingga masak. Api atas dan bawah.
No comments:
Post a Comment