BAHAN-BAHAN :
- 2 biji telur ayam
- 2 cawan susu segar
- 1/3 cawan mentega cair
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu besar baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 3 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN :
1. asingkan telur kuning dan telur putih dalam 2 bekas.
2. campurkan bahan bahan susu segar, mentega cair, tepung jagung, tepung gandum, baking powder dan garam ke dalam bekas telur kuning. guna mixer dan sebatikan adunan.
3. kemudian, campurkan gula ke dalam bekas putih telur. guna mixer sehingga bertanduk (bila terbalikkan bekas adunan takkan jatuh)
4. apabila telur putih sudah kental, ambil sikit sikit kaup balikkan perlahan lahan kedalam adunan tepung tadi sehingga habis.
5.sementara itu, panaskan waffle maker terlebih dahulu.
6. guna senduk dan tuangkan ke dalam acuannya, jangan terlalu tebal. tutup penutupnya biarkan sehingga ia cukup masak dan garing bergantung kepada citarasa masing msasing.
sedap dimakan bersama jem, kaya, mentega kacang, aiskrim, madu, coklat dan buah-buahan.
No comments:
Post a Comment