Blogger Widgets

ads nuffnang

ASSALAMUALAIKUM... SELAMAT DATANG KE BLOG HUSNA... TERIMA KASIH YEE SUDI MENJENGUK BLOG YANG X SEBERAPA NII... BLOG NI HUSNA KONGSIKAN MENGENAI KEHIDUPAN SEHARIAN, RESEPI-RESEPI, DAN APA2 CERITA JEE.. SILA-SILA LA KLIK IKLAN NUFFNANG KAT ATAS TU YEE.. HEHE.. SILA TINGGALKAN JEJAK/ LINK KORG NANTI HUSNA AKAN CUBA FOLLOW/ JEJAK KORG BALIK... TERIMA KASIH...

15 April 2015

RESEPI : pulut mangga

Assalamualaikum...

kisah dipagi hari ahad. dapat whatsapp drpd kak long (kakak husna) mintak buatkan pulut mangga ni haa... bila fikir balik. bkn susah pun kan. tanak pulut.. buat sos santan. tu jee... buah mangga tu beli je kat kedai. terus setuju nak buatkan... sebabnya kak long nak sgt mkn... time die nk buat tempahan ngn org selalu je x sempat. cepat je habis. laku ler tuu.. hehe

alhamdulillah... walaupun petame kali buat. menjadi jee... kak long ckp namboh 2pinggan. hehe...


RESEPI PULUT MANGGA

(UNTUK PULUT) :


-3 cawan beras pulut
-3 cawan air
-1 1/2 sudu besar minyak masak
-sedikit garam

(cuci bersih2 beras pulut tu pastu tapis masukkan dalam rice cooker.. masukkan air, minyak masak & sedikit garam. kacau dahulu sehingga sebati.. kemudian tekan ON dan biarkan sehingga masak)

(UNTUK SOS SANTAN) :


-santan (husna beli santan segar RM5)
-air (ikut sukatan santan)
-1 sudu besar tepung jagung
-1 sudu besar tepung beras
-4 sudu besar gula
-sedikit garam

(masukkan kesemuanya dalam periuk.. santan, air.. (untuk air ikut sukatan santan. santan banyak tu.. air pun banyak tu o.k) tepung jagung, tepung beras, (bancuh tepung jagung dan tepung beras dengan sedikit air didalam bekas lain dahulu.. then baru tuangkan dalam periuk) gula dan sedikit garam.. masak atas api perlahan.. kacau sehingga pekat, mendidih dan sejukkan.)

(UNTUK MANGGA) :


pilih buah mangga yg dah masak ranum.. lg manis lg sedap. kupas dan potong buah mangga mengikut bentuk yang anda suka.

No comments:

Post a Comment